به گزارش خبرگزاری ایمنا، پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل درباره غزه با ۱۱ رأی موافق، سه رأی مخالف از جمله وتوی روسیه و چین و مخالفت الجزایر و همچنین یک رأی ممتنع گویان، رأی نیاورد.
لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده آمریکا در سازمان ملل پیش از رأیگیری مدعی شد که قطعنامه پیشنهادی ما «ما را به تضمین این توافق نزدیکتر میکند و به کاهش رنج مردم غزه کمک میکند».
سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: «از همه اعضای شورای امنیت میخواهم که رأی مثبت بدهند. رأی دادن به قطعنامهای که حماس را به دلیل حملات وحشتناک و خشونت جنسی محکوم میکند، روشن میکند که همه غیرنظامیان – اسرائیلیها و فلسطینیها – باید بتوانند بدون ترس از خشونت زندگی کنند و تاکید میکند که حمله زمینی به غزه یک تهدید بزرگ برای غیرنظامیان است.»
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد به شورای امنیت گفت که به رغم اختلافات، «ما میخواهیم شاهد یک آتش بس فوری و پایدار باشیم که میتواند امکان ورود پایدارتر کمکهای بشردوستانه را فراهم کند.»
او گفت: «قطعنامه سازمان ملل اگر نتواند در صحنه اجرا شود، معنای بسیار کمتری دارد، به همین دلیل است که آمریکا قطر و مصر شبانه روز برای این هدف تلاش میکنند. ما معتقدیم که نزدیک هستیم اما هنوز به آن نقطه نرسیده نرسیدهایم»
چرا الجزایر به قطعنامه آمریکا رأی نداد؟
الجزایر یکی از سه کشوری بود که پیشنویس قطعنامه آمریکا را رد کرد. «عمار بنجاما»، سفیر الجزایر در سازمان ملل متحد، گفت که این متن ناکافی است و به درد و رنج عظیمی که فلسطینیها متحمل شدهاند نمیپردازد.
او به شورای امنیت گفت: «کسانی که معتقدند اسرائیل به عنوان قدرت اشغالگر تصمیم خواهد گرفت به تعهدات حقوقی بینالمللی خود پایبند باشد، اشتباه میکنند. آنها باید این تخیل را کنار بگذارند.»
آمریکا ۲۰ فوریه ۲۰۲۴ (اول اسفندماه ۱۴۰۲) شورای امنیت سازمان ملل، پیشنویس قطعنامه پیشنهادی الجزایر را وتو کرد که خواستار آتش بس فوری بشردوستانه در غزه بود که باید توسط همه طرفها رعایت میشد.
روسیه: قطعنامه پیشنهادی آمریکا خواستار آتش بس نیست
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل روز جمعه و در سخنرانی خود پیش از رأیگیری گفت پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا درها را بهروی آتشبس میبندد، دستان اسرائیل را (برای آتشافروزی) باز میگذارد و باعث کوچ اجباری مردم غزه میشود.
دیپلمات ارشد روسیه همچنین گفت پیشنویس قطعنامه پیشنهاد آمریکا خواستار آتشبس در غزه نمیشود.
نماینده روسیه در شورای امنیت گفت: «غزه پس از ۶ ماه ویران شده و نماینده آمریکایی اکنون به ضرورت آتشبس پی برده است. پیشنویس قطعنامه آمریکا در مورد غزه خواستار آتشبس نیست. مذاکراتی که آمریکاییها در مورد غزه در آن شرکت کردند، تنها هدفش به تعویق انداختن امور بود. در صورت تصویب این قطعنامه، بحث درباره وضعیت غزه بسته میشود و دست اسرائیل در آنجا باز میشود. اعضای غیردائم شورای امنیت قطعنامه غیرسیاسی دیگری در مورد غزه تهیه کردهاند.»
این پیشنویس مورد نظر آمریکاییها، «ضرورت آتشبس فوری و پایدار را تعیین میکند» اما از مطالبه آن کوتاهی میکند.
هیأت روسیه در سازمان ملل امروز در جلسه شورای امنیت گفت: «روسیه از این پیشنویس به دلیل عدم درخواست آشکار برای آتشبس در غزه انتقاد کرد. این سند حاوی تمام تحریفات گذشته و محکومیتهای یکطرفه غیر قابل قبول است که نشاندهنده فریبکاری آمریکایی است. ما قبلاً اعلام کردهایم که دیگر قطعنامههای بیهودهای را که حاوی درخواست برای آتشبس نیست و ما را به جایی نمیبرد، تحمل نخواهیم کرد. مذاکرات به رهبری ایالات متحده در مورد این پیشنویس با هدف وقتکشی انجام شد.»
آمریکا پیش از این سه مرتبه قطعنامههای ارائه شده از سوی دیگر کشورها را که خواستار آتشبس فوری در غزه شده بودند، وتو کرده است. آمریکا از زمان شروع حملات زمینی و هوایی رژیم صهیونیستی به غزه، بزرگترین تأمینکننده مالی و تسلیحاتی این رژیم باقی مانده است و در ظاهر صحبت از آتشبس میکند. آمار شهدای غزه نزدیک به ۳۲ هزار تن شده است.
از طرف دیگر نماینده چین در شورای امنیت گفت: «شورای امنیت در حال وقتکشی است و هیچ اقدامی برای توقف آتش در غزه انجام نداده است. پیشنویس قطعنامه دیگری وجود دارد که خواستار آتشبس فوری در غزه است. پیشنویس قطعنامه آمریکا همواره از محوریترین موضوع یعنی آتشبس طفره رفته است. متن نهایی پیشنویس قطعنامه آمریکا مبهم بود و خواستار آتشبس فوری نشد.»
در پی مخالفت روسیه و چین، لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل از اقدام آنها در وتوی پیشنویس قطعنامه پیشنهادی واشنگتن، انتقاد کرد. او مدعی شد: «یک بار دیگر، روسیه سیاست را بر پیشرفت ترجیح داد.»