به گزارش نبض وطن، آبان سال جاری بود که رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرد ««ثبتنام حج آینده از دیماه آغاز میشود.» و این صحبت در حالی بود که در سالهای گذشته ثبتنام حج تمتع اواخر زمستان انجام میشد و زائران باید در زمانی کمتر سه ماه آماده میشدند اما امسال با برقراری روابط ایران و عربستان و اعزام کارشناسان برای امضای قراردادهای لازم، این اتفاق زودتر رقم خورد.
چهارم دی بود که سازمان حج و زیارت اطلاعیه پیش ثبتنام حج تمتع ۱۴۰۳ را منتشر و به تشریح جزئیات ثبتنام از اولویتها پرداخت؛ متن اطلاعیه سازمان حج و زیارت به شرح زیر بود:
«با استعانت از خداوند متعال، توسل به نبی مکرم اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع)، ثبتنام مقدماتی (پیش ثبتنام) از افراد واجد شرایط تشرف به حجتمتع سال ۱۴۰۳ خورشیدی (۱۴۴۵ ه. قمری) در آینده نزدیک، آغاز میشود.
بر این اساس به اطلاع متقاضیان محترم میرساند، بر مبنای پیشبینی صورت گرفته و بر حسب ظرفیت تخصیصی به جمهوری اسلامی ایران، گروههای اشاره شده در جدول ذیل در اولویت اعزام به حج تمتع سال آتی قرار دارند. بنابراین لازم است واجدین شرایط تشرف به این سفر مقدس، از هم اکنون ضمن انجام برنامهریزی لازم و بروزرسانی اطلاعات خود در سامانه reserve.haj.ir نسبت به اخذ کدرهگیری و تکمیل مدارک خویش، بویژه تهیه گذرنامه دارای اعتبار اقدام کنند.»
چند روز پس از این اعلامیه بود که رئیس سازمان حج و زیارت با حضور در برنامه تلویزیونی با اعلام اینکه زائران تمتع باید درمرحله پیش ثبتنام کاروانها، علیالحساب باید ۱۴۰ میلیون تومان بپردازند، اظهار کرد: تاکنون سهمیه حج ایران برای سال ۱۴۰۳ حدود ۸۲ هزار و ۵۰۰ نفر تعیین شده است که البته مکاتباتی از طریق وزارت امور خارجه با توجه به افزایش جمیعت کشور، در حال انجام است تا این سهمیه به مرز ۸۹ هزار نفر برسد.
وی با اشاره به اینکه برای حج ۱۴۰۳، ودیعهگذاران در سه مرحله فراخوانده میشوند، افزود: نخست افرادی که تا ۲۹ اسفند ۱۳۸۵ ودیعهگذاری کردهاند، در مرحله دوم ودیعهگذاران حج تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۶ و در مرحله سوم ودیعهگذاران تا ۳۱ تیرماه ۱۳۸۶ فراخوانده میشوند.سازمان حج و زیارت پیش از این در اطلاعیه پیش ثبتنام حج ۱۴۰۳ اعلام کرده بود که در صورت تکمیل نشدن ظرفیت کاروانها، ودیعهگذاران حج تمتع تا اول مردادماه به صورت روزشمار تا تکمیل ظرفیت کاروانها فراخوانده خواهند شد.
با فرا رسیدن نیمه دی ماه نامنویسی مقدماتی در کاروانهای حج تمتع ۱۴۰۳ آغاز شد و با توجه به پر نشدن اولویتها، سازمان حج و زیارت برای حج تمتع ۱۴۰۳ اولویت جدیدی اعلام کرد و دارندگان فیش حج تا پایان مرداد ۸۶ هم از ۲۷ دی امکان ثبتنام پیدا کردند.
از سویی سیدعباس حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت شامگاه یکشنبه _هفدهم دی_ به دعوت وزارت حج و عمره عربستان و برای مذاکرات در خصوص اعزام زائران به سرزمین وحی در حج تمتع ۱۴۰۳ راهی عربستان شد؛ در این سفر رئیس سازمان حج و زیارت و هیئت همراه شامل معاون حج و عمره سازمان، سفیر کشورمان در عربستان، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در جده، نماینده بعثه مقام معظم رهبری، رئیس مرکز حج و زیارت و مدیر دفتر نمایندگی سازمان در عربستان با وزیر حج و عمره عربستان در فضایی صمیمانه به گفتوگو و تبادل نظر در خصوص موضوع حج تمتع و تشرف زائران ایرانی به سرزمین وحی پرداختند.
در این نشست، دو طرف پیرامون موضوعات مربوط به حج همچون تعداد حجاج و عوامل اجرایی، خدمات مشاعر مقدسه، رمی جمرات، انتقال دارو و خدمات پزشکی حج، تسهیلات مورد نظر در امور اجرایی و عملیاتی حج همچنین پیگیری حقوق خانواده شهدای منا و مجروحان حادثه مسجدالحرام به گفتوگو و تبادل نظر پرداختند.
متقاضیان حج تمتع از مرز ۳۲ هزار نفر گذشت
در پایان این نشست دو طرف، تفاهمنامه حج تمتع سال ۱۴۰۳ را امضا کردند؛ در نهایت روز گذشته بود که نشست شورای برنامهریزی و هماهنگی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت به ریاست حجتالاسلام سید عبدالفتاح نواب نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت برگزار شد که در آن معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت غلامرضا رضایی با اعلام اینکه شمار ثبتنام کنندگان حج از مرز ۳۲ هزار نفر گذشته است، روند ثبتنام برای حج تمتع آینده را خوب ارزیابی کرد و از اعلام اولویتهای جدید تا تکمیل شدن سهمیه استانها خبر داد.
وی تصریح کرد: برنامههای حج ۱۴۰۳ بر اساس زمان بندی درحال پیگیری است و به ویژه اعلام نرخ ارز برای مشخص شدن هزینه نهایی حج و انتقال ارز مورد نیاز برای تأمین هزینهها در عربستان ضروری است.
در ادامه این جلسه، رئیس سازمان حج و زیارت سید عباس حسینی به سفر هیأت عربستانی به کشورمان برای بررسی مسائل فنی و امنیتی و بازدید از فرودگاههای امام خمینی و مشهد اشاره کرد و گفت: با بازگشت و اعلام بررسی این هیأت وضعیت سفرهای عمره مشخص و به مردم اطلاع رسانی خواهد شد.
سرپرست حجاج ایرانی نیز با اشاره به اینکه اقدامات قبلی کشور میزبان در حوزه عمره موجب شد که مردم و سازمان حج و زیارت دچار مشکل شوند، ابراز امیدواری کرد که با رفع مسائل این وضعیت جبران و زائران ایرانی با بازنگری در برنامهریزی اعزامها و هدایت مناسب در کنار زائران دیگر کشورها هر چه زودتر دراین سفر معنوی حاضر شوند.
این جلسه با گزارش معاون حج و عمره و مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر امور کارگزاران سازمان حج و زیارت درباره اقدامات صورت گرفته برای کاروان بندی و ترکیب کارگزاران اجرایی و خادمان فرهنگی حج آینده ادامه یافت و نماینده ولی فقیه تصریح کرد: کاهش عوامل مورد توجه است و به نحوی اقدام شود که بیکاری پنهان حذف شود و از کیفیت ارائه خدمات به زائران نیز کاسته نشود.
حجت الاسلام نواب همچنین از مسئولان مرکز پزشکی حج و زیارت و دست اندرکاران بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت خواست که اطلاع رسانی لازم را در خصوص دستورالعمل تهیه شده برای احراز صلاحیت و توانایی جسمانی و روانی زائران انجام دهند تا زائران از قبل در خصوص تأثیر آن در اعزام به حج توجیه شوند.