به گزارش نبض وطن به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت امور خارجه، در روزهای گذشته و پس از سفر وزیر امور خارجه کشورمان به لبنان، شبکه خبری المیادین در خصوص تحولات منطقه و مساله فلسطین با حسین امیرعبداللهیان گفتوگو کرد.
متن کامل مصاحبه امیرعبداللهیان به شرح زیر است:
اهداف شما از سفر به بیروت و نتیجه مذاکرات تا کنون چه بوده است؟
بهتبع منطقه اکنون دارای شرایط خاصی است. ما با شرایط پیچیدهای در منطقه مواجه هستیم. بعد از گذشت حدود ۶ هفته از عملیات طوفان الاقصی که ما آن را اقدامی مطابق با حقوق بینالملل میدانیم و توسط حماس بر ضد اشغالگران و در پاسخ به جنایات آنان انجام شد، پس از آن شاهد جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین در غزه و کرانه باختری و حتی غیرنظامیان در جنوب لبنان در طی ۶ هفته گذشته بودیم.
امروز ما در لبنان هستیم تا در خصوص آخرین تحولات با مقامات عالی رتبه لبنان رایزنی کنیم. گفتوگو با مقامات لبنان و همتای اینجانب آقای بوحبیب و برخی دیگر از دوستان لبنانی در خصوص تحولات منطقه همواره برای ما مفید بوده و هست. ما همواره با دوستان خود در منطقه و لبنان در حال رایزنی هستیم. من در هفته اول این بحران به صراحت در سازمان ملل متحد اعلام کردم که این منطقه، منطقه ما و خانه ماست و در امنیت خانه با کسی تعارف نداریم.
سوالات را از آتشبسی شروع میکنیم که خلال ساعات آتی به اجرا درخواهد آمد. آیا جمهوری اسلامی یکی از طرفهای مذاکرات منتهی به آتشبس بوده است؟
بهتبع، حماس و مقاومت تصمیم گیرندهاند. اما از ساعات اولیه طرح موضوع امکان ایجاد آتشبس بشردوستانه ما با دوستانمان در قطر به شکل مستمر در این خصوص گفتوگو کردیم و گفتیم از هر تصمیمیکه حماس بگیرد حمایت میکنیم و آن را محترم میشمریم، اما ۴۷ روز جنگ علیه غزه، نشان داد که اسرائیل از طریق جنگ نمیتواند اسرایش را آزاد کند. در خصوص وضعیت اسرای فلسطینی و اسرائیلی باید از طریق گفتوگو و دیپلماسی نوعی توافق صورت گیرد. همان طور که امروز شاهدیم آمریکا و اسرائیل قادر نیستند که حماس را در غزه نابود کنند. حماس جنبشی آزادی بخش و مشروع است و در فلسطین هم باقی خواهد ماند. پیروز این جنگ، ملت فلسطین و مقاومت هستند. تا امروز بازنده اصلی این جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی بودهاند.
جناب وزیر ارزیابی تهران از این آتشبس و تأثیر آن در تغییر موازنه جنگ چیست؟ آیا جمهوری اسلامی ملاحظات یا هشدارهایی در خصوص این آتشبس خطاب به دوستان و همپیمانان خود در جنبشهای مقاومت فلسطینی دارد؟ آیا نگرانیها یا مخاطرات یا ملاحظاتی در خصوص این آتشبس دارید؟
بهتبع ما به تصمیمی که حماس به عنوان صاحب قرار (تصمیم گیرنده) اتخاذ میکند، احترام میگذاریم. ما معتقدیم که جنگ رژیم اسرائیل و آمریکا علیه فلسطین پایان دهنده این موضوع نخواهد بود بلکه منجر به توسعه دامنه جنگ میشود. ما در روزها و هفتههای آغازین جنایات جنگی و نسل کشی اسرائیل علیه غزه، هشدار دادیم که در صورت ادامه جنگ، گشایش جبهههای جدید و گسترش دامنه جنگ اجتناب ناپذیر است. امروز ما شاهد هستیم که جبهههای جدیدی در جنوب لبنان، یمن، سوریه و عراق به یاری غزه آمدهاند. من هفته گذشته در ژنو تصریح کردم که ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم بلکه آنها خود تصمیم میگیرند که طبق مصالح کشورشان و مصالح امت عربی -اسلامی دست به اقداماتی بزنند. ملتهای عرب مسلمان عراق، یمن و سوریه نشان دادند نمیتوانند تنها شاهد کشتار غیرنظامیان در غزه باشند و نسبت به این موضوع بی تفاوت باشند. بنابراین ما معتقدیم آنچه که امروز به عنوان آتشبس بشردوستانه از آن یاد میشود، به این سبب است که طرف آمریکایی و اسرائیلی از طریق جنگ قادر به نابودی حماس نیست. در طول ۴۷ روز گذشته بخشی از منازل و مدارس و بیمارستانها را نابود کردند. این امر باعث گسترش دامنه جنگ شد. لذا آتشبسی که منجر به توقف جنایات جنگی رژیم صهیونیستی شود، مانع گسترش دامنه جنگ هم خواهد شد. اما من معتقدم آتشبس موقت، اگر ادامه نیابد، ادامه جنگ و تجاوزها علیه غیرنظامیان در غزه شرایط جدیدی را ایجاد خواهد کرد. شرایط منطقه مانند شرایط قبل از آتشبس بشردوستانه باقی نخواهد ماند و دامنه جنگ بیش از گذشته گسترش خواهد یافت. لذا ما به صراحت به همه بازیگران و آمریکا گفتیم که شما از ایران و حزب الله و سایر طرفها میخواهید که خویشتنداری کنند و پیامهایی را ارسال میکنید مبنی بر اینکه آمریکا خواستار گسترش جنگ نیست، اگر این را میخواهید باید عملاً به دنبال توقف جنگ باشید نه اینکه به طور کامل و همه جانبه از رژیم اشغالگر صهیونیستی جانبداری و در این جنایات مشارکت کنید. ما در ایران به دنبال گسترش دامنه جنگ نیستیم اما در صورت تداوم و تشدید جنگ علیه غزه و فلسطین، هر احتمالی برای گسترش بیشتر دامنه جنگ متصور هست.
اما در صورت استمرار آتشبس و طرح ابتکارات سیاسی که تضمین کننده حقوق مردم فلسطین باشد، میتوان از گسترش جنگ جلوگیری کرد و در نهایت هم تصمیم گیرنده اصلی مردم فلسطین و غزه هستند.
جناب وزیر، ایران اظهار داشته که در طی هفتههایی که جنگ در جریان است، پیامهایی را از سوی آمریکا دریافت کرده است. آمریکا ایران را تهدید کرده و ناوهای هواپیمابر و سربازان و سلاحهای خود را به منطقه آورده و گفته است که این سلاحها به منظور ممانعت از گسترش جنگ یا بازداشتن طرفهای دیگر از مشارکت در این جنگ است. جناب وزیر، آیا امکانش هست که از برخی یا بخشهایی از پیامهایی که در این رابطه از سوی آمریکا به شما رسیده است، مطلع شویم؟
بله، ما مسئله پوشیدهای در این رابطه نداریم. آمریکا از روزهای اول هجوم وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه چندین پیام فرستاد. یکی از موضوعات مورد اهتمام آمریکا، توصیه ایران به خویشتنداری بود. این درخواست اول آمریکا از ایران بود. موضوع دوم این است که آمریکا در پیامهایش تأکید میکند که ایالات متحده به دنبال توسعه دامنه جنگ نیست. تقریباً در همه این پیامها آمریکا از ایران میخواهد که به گروههای موجود در عراق و سوریه و یمن و منطقه توصیه کند که دست به اقدامی علیه اسرائیل و پایگاههای آمریکایی نزنند. اگر امروز در عراق و سوریه گروههایی هستند که طبق تشخیص و تصمیم خود علیه آمریکا عمل میکنند، آنها برای این کار از ما کسب اجازه نمیکنند. آنان تحت فرماندهی ایران نیستند. ما به صراحت گفتیم که ایران هیچ گروه یا مجموعه نیابتی در منطقه ندارد. جوانان عراقی که طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ با داعش و اشغالگری آمریکا مبارزه میکردند و شاهد این بودند که بیش از یک میلیون و صد هزار عراقی از سال ۲۰۰۳ به شهادت رسیدند، از سال ۲۰۱۱ به بعد آماده مقابله با داعش شدند، امروز برای استقلال خود و برای دفاع از همنوعان و برادران عرب و مسلمان خود به پایگاههای آمریکا در عراق یا سوریه حمله میکنند. یمن هم تصمیم گرفت که برای دفاع از ملت مظلوم فلسطین اقدام به پرتاب موشک به سمت شهر اشغال شده ایلات کند و با موشکهای بالستیک و پهپادهای خود آن را هدف قرار دهد. آنچه در جنوب لبنان اتفاق میافتد نیز تصمیمی است که در داخل لبنان و توسط مقاومت لبنان اتخاذ شده است. بنابراین همگی برای امنیت ملی کشورشان و امنیت منطقه تلاش میکنند.
جناب وزیر فرمایش شما صحیح است اما طرفهای مقابل معتقدند که ایران این گروهها را مسلح کرده است. اگر نوار غزه را در سال ۱۹۸۷ یعنی هنگام شعلهور شدن انتفاضه اول در نظر بیاوریم، فلسطینیها با سنگ با تانکها و نیروهای نظامی اسرائیلی مقابله میکردند. درست است که اقدام این روزها نتیجه شجاعت و تصمیم مستقل مقاومت فلسطین است اما اسلحهای که به وسیله آن تانکهای اسرائیلی مورد هدف قرار میگیرند… موشکهایی که به شهرهای اسرائیلی پرتاب میشود… نشان میدهد که نحوه دفاع فلسطینیان از خود متفاوت شده است، نحوه دفاع عراقیها از خود متفاوت شده است. حزب الله در مقابل تهاجم ۱۹۹۶ از کاتیوشا استفاده کرد اما الان موشکهای نقطه زن در اختیار دارد و قدرت مقابله آن تقویت شده است. آنان (رژیم صهیونیستی و طرفهای غربی) میگویند که مسئولیت این امر بر عهده ایران است و رئیسجمهور ایران در اجلاس سران کشورهای اسلامیبه وضوح خواستار تسلیح فلسطینیان و ارسال سلاح به غزه شد.
بله، آقای دکتر رئیسی، رئیسجمهور، در سخنرانی خود به صراحت اعلام کردند که اگر کشتار، جنایت و نسل کشی در غزه متوقف نشود و ادامه یابد، کشورهای اسلامیبرای دفاع از ملت فلسطین و صیانت از زنان و کودکان فلسطینی باید مقاومت فلسطین را تسلیح کنند.
اما ما داریم از امروز صحبت میکنیم. امروز مقاومت امکانات و سلاحهای مورد نیاز را خود تولید و تأمین میکند. مقامات غربی در گزارشهای خود اعلام میکنند که حداقل ۳۰ درصد از سلاحهایی که در بیش از دو سال گذشته به اوکراین ارسال کردهاند، در بازار سیاه و قاچاق اسلحه در مناطق مختلف جهان در حال خرید و فروش است. لذا تأمین و تولید سلاح برای مقاومت کار بسیار سادهای است. امروز خود مقاومت رأسا هم اقدام به تولید سلاح میکند.
در خصوص کمکهای ارسالی ایران به نوار غزه و ملت مصیبت زده فلسطین، ایران همواره در بحرانهای مختلف در زمینه ارسال کمکها به کشورهای مختلف پیشگام است. اما ارسال کمک به فلسطین با برخی موانع مواجه شد. آیا کار به اینجا ختم شد که ایران از طریق مرز رفح مجاز به ارسال کمکهای امدادی به نوار غزه نیست؟ آیا این موضوع قطعی است؟
ما از هفته اول جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه غزه کمکهایی بشردوستانه و مردمیگستردهای را آماده و از طریق دریا به مصر ارسال کردیم. مقامات مصری برای ارسال کمکهای ما مجوزهای لازم را دادند.
من شخصاً با وزیر امور خارجه مصر جناب سامح الشکری در این باره صحبت کردم. آنها کمکهای ما را به آن روا رساندند اما به دلیل حساسیت رژیم اسرائیل، آن روا گفت که اجازه ورود ژنراتورهای برق به غزه داده نشد. ما هم اکنون در حال پیگیری این موضوع از برادران مصری هستیم. درخواست فوری ما از برادران و مقامات مصری این است که بدون توجه به این محدودیتها، اقدام به گشایش مرز رفح نمایند و اجازه دهند تا کمکهای انسانی گسترده کشورهای مسلمان به دست ملت مظلوم، مقاوم و مقتدر فلسطین برسد.
درباره سلاحهای هستهای رژیم صهیونیستی؛ به دنبال تهدیدهای وزیر اسرائیلی در مورد حمله به غزه با استفاده از سلاح هستهای، ایران نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است. آیا این موضوع را دنبال خواهید کرد؟ خصوصاً اینکه ترکیه نیز به همین میزان نسبت به این موضوع اهتمام دارد و وزیر خارجه ترکیه و حتی رئیسجمهور اردوغان صراحتاً در این باره صحبت کردند و بر اساس اعتراف اسرائیل مبنی بر در اختیار داشتن این نوع سلاح، خواستار گشایش پرونده این موضوع در آژانس بینالمللی شدند. آیا شما به همراه سایر کشورهای منطقه این موضوع را از آژانس پیگیری خواهید کرد؟
جامعه جهانی باید به طور ویژه بر دو موضوع متمرکز شود. موضوع اول، خلع سلاح اتمی رژیم جنگ طلب صهیونیستی. خصوصاً اینکه این رژیم قصد و اراده استفاده از سلاح اتمی را دارد. آژانس بینالمللی انرژی اتمیباید به طور جدی وارد این پرونده شود و رژیم اشغالگر اسرائیل را خلع سلاح اتمی نماید. موضوع دوم که به برقراری امنیت و ثبات در منطقه غرب آسیا کمک میکند، این است که دادگاه بینالمللی رسیدگی به جنایات جنگی این رژیم و محاکمه افرادی که در طی این جنگ مرتکب جنایات شدند و غیرنظامیان را هدف قرار دادند، تشکیل شود تا درسی برای سایر مجرمین باشد.
یکی از مسئولان غربی به من گفت که نوهاش از او پرسیده که “پدربزرگ، چه توضیحی برای آنچه در غزه و اوکراین در حال وقوع است، وجود دارد؟ ” او گفت که به دلیل تناقض موجود در رفتار ما در غرب در خصوص اوکراین و غزه و استانداردهای دوگانه، از پاسخ دادن به این سوال درماندم.
ببینید سال گذشته به خاطر فوت غمانگیز یک دختر جوان ایرانی، آمریکا و برخی از کشورهای غربی تلاش کردند ایران را درگیر اغتشاش و آشوب کنند. یک کمیته حقیقتیاب برای این موضوع در شورای حقوق بشر تشکیل دادند. من هفته گذشته به کمیسر عالی حقوق بشر در ژنو گفتم که به دلیل درگذشت یک دختر جوان ایرانی – که ما هم بهتبع از آن متأثر شدیم – در شورای حقوق بشر چه کردند! و اکنون برای کشتار ۱۴ هزار و پانصد زن و کودک و غیرنظامی و نسل کشی در فلسطین نه قطعنامه محکمی در شورای امنیت صادر و نه نشستی در شورای حقوق بشر برگزار میشود و نه کمیته حقیقتیابی برای بررسی و تصمیمگیری در خصوص نسل کشی و جنایات جنگی رژیم صهیونیستی تشکیل میگردد. این واقعیت تلخ جهان امروز ماست!
لذا مقاومت مشروع و منطبق با حقوق بینالملل علیه رژیم اشغالگر تنها زبان قابل فهم برای جنگ طلبان اسرائیلی است.
جناب وزیر، با توجه به اینکه جنابعالی به موضوع زیر پا گذاشتن حقوق بینالملل و عرفهای بینالمللی و ارزشهای جهانی و به سخره گرفتن حقوق بینالملل و هنجارهای بینالمللی و سازمانهای بینالمللی مرتبط با موضوع جنایات جنگی در طی این مدت اشاره کردید، با وجود تلاشهایی که از سوی برخی قدرتها برای تشکیل جهانی عادلانه تر صورت گرفته است، آیا این طور فکر نمیکنید که جنگ ۴۶ روز گذشته غزه ثابت کرد که شرکای بینالمللی ایران مثل روسیه و چین حضور یا دیپلماسی قدرتمندی در منطقه خاورمیانه یا غرب آسیا نداشتند و عرصه در اختیار غربیها بود که همگی در کنار هم و در همبستگی با اسرائیل به میدان آمده و از آن حمایت کنند و خواستار ادامه جنگ شوند؟ آیا فکر نمیکنید که عملکرد شرکای بینالمللی شما در جریان این جنگ ناامیدکننده بوده است؟
در ۷۵ سال گذشته عملاً ایالات متحده تلاش کرده رژیم اسرائیل را به عنوان یک طفلی که باید همواره از آن حمایت کند، مورد حمایت قرار دهد. اما (رویدادهای) دهههای مختلف در مورد فلسطین نشان داد که هیچ طرح آمریکایی نمیتواند بدون رعایت حقوق ملت فلسطین کمکی به حل این بحران قدیمی در منطقه کند. آنچه که در روز ۷ اکتبر اتفاق افتاد، به جهانیان و نظریه پردازان روابط بینالملل و علوم سیاسی در جهان ثابت کرد که وجود بحرانهای جدیدی مثل جنگ در اوکراین، هیچ گاه بحرانهای عمیق و تاریخی و زخمهای قدیمی در جهان را به فراموشی نخواهد سپرد.
زخم فلسطین یک زخم تاریخی است که با هیچ طرح آمریکایی تاکنون حل نشده است. چین و روسیه هم تاکنون اساساً هیچ ورود فعال و نتیجه بخشی به پرونده فلسطین نکردهاند ما از مواضع چین و روسیه در وتوی قطعنامههایی که با ابتکار آمریکا قرار بود در شورای امنیت به تصویب برسد، قدردانی کردیم.
اما مطالبه ما از چین، روسیه و دیگر کنشگران بینالمللی این است که واقعیات را ببینند و ماهیت و پیامدهای اشغال را بشناسند. ریشه وضع کنونی در منطقه ۷ اکتبر نیست، بلکه ۷۵ سال اشغالگری اسرائیل است.
جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف از جمله با اتخاذ یک رویکرد فعال دیپلماسی سران تلاش کرد برای توقف جنایات جنگی، ارسال کمکهای مستمر انسان دوستانه، جلوگیری از کوچ اجباری فلسطینیان و ساکنان غزه اقدامات فعالی را انجام دهد. ابتکارات و پیشنهاداتی که با کمک دیگر کشورها منجر به نشست سران سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب و نشست سران بریکس شد و ابتکارات دیگری در این چارچوب همچنان در دست پیگیری جدی ماست. ما معتقد هستیم که سرزمین اشغالی تا زمانی که ساکنان آن منطقه از اشغال خارج نشوند و جغرافیای سرزمین تاریخی خود را به دست نیاورند، قاعده یک سرزمین اشغال شده در مورد آن حاکم است. الجزایر دهها سال تحت اشغال فرانسه بود اما بالاخره روزی از اشغال فرانسه خارج شد و مردم الجزایر استقلال خود را به دست آوردند. زمانی که برخی تلاش میکردند جنایات اسرائیل در غزه را حق دفاع مشروع اسرائیل بنامند و جای ظالم و مظلوم را عوض کنند، ما به صراحت گفتیم آیا روزی که آلمان، فرانسه را اشغال کرد، شما برای آلمانی که فرانسه را اشغال کرد حق دفاع مشروع قائل شدید یا برای فرانسه حق دفاع مشروع قائل شدید؟ نمیشود در یک جا با یک منطق واحد عملی را انجام داد و در جای دیگر نقطه مقابل آن را انجام داد.
اکنون دو مسیر فراروی منطقه و کنشگران اصلی قرار دارد؛ مسیر اول: آتشبس بشردوستانه به یک آتشبس پایدار تبدیل شود، محاصره انسانی لغو شود و در چارچوب توافق سیاسی که صورت میگیرد، مردم فلسطین و مردم غزه نسبت به آینده خود تصمیم بگیرند. من در این برنامه شما به صراحت میگویم: آمریکا و اسرائیل قادر نخواهند بود به جای مردم فلسطین تصمیم بگیرند. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران معتقد است راهحل ریشهای و اساسی بحران در فلسطین برگزاری رفراندوم بین ساکنان اصلی فلسطین با مشارکت یهودیان، مسیحیان و مسلمانان است. یک بار بعد از ۷۵ سال از اشغال فلسطین باید جامعه جهانی این فرصت را به فلسطینیها بدهد که سرنوشت خود را خود تعیین کنند؛ فلسطینیان یهودی، فلسطینیان مسیحی و فلسطینیان مسلمان. راهکار جنگ نیست. هرگز جنگ نخواهد توانست رؤیای نتانیاهو در محو حماس را محقق کند.
بله، اگر آتشبس ادامه پیدا کند، سقوط نتانیاهو، بنا بر پیشبینی مراکز مطالعاتی یهودیان، قطعی است. ما به دنبال توسعه دامنه جنگ نیستیم، اما نسبت به ادامه جنگ، افزایش شدت جنگ توسط آمریکا و اسرائیل و افزایش گستره دامنه جنگ هرگز بی تفاوت نخواهیم بود. توصیه میکنیم اکنون همه طرفها از این فرصت استفاده کنند و ابتکارات سیاسی جایگزین جنگ، جنایت و نسل کشی در غزه و جایگزین گسترش بیشتر دامنه جنگ در منطقه شود.
دیدگاه ایران را در مورد راهحل نهایی در فلسطین مطرح کردید. تقریباً همه کشورها از راهحل دو کشوری سخن میگویند، حتی بایدن رئیسجمهور آمریکا سال گذشته وقتی به منطقه آمد، گفت ما از راهحل دو کشوری سخن خواهیم گفت اما نه در آینده نزدیک. صرف نظر از اینکه موضع اسرائیل چیست و یا چگونه با موضوع راهحل دو کشوری برخورد میکند، همه از راهحل دو کشوری سخن میگویند اما اکنون شما موضوعی را مطرح کردید که ایران در سالهای گذشته نیز از آن سخن گفته بود. گفتید که راهحل تشکیل کشور واحد است مرکب از قومیتهای متعدد و مبتنی بر دموکراسی و انتخابات. آیا جناب وزیر توصیه میکنند که فلسطینیان، نخبگان سیاسی و گروههای فلسطینی راهحل تک کشوری را در پیش گیرند؟ آیا شما به عنوان نماینده ایران به فلسطینیان توصیه میکنید که به دنبال راهحل دو کشوری نباشند و راهحل کشور واحد را در پیش گیرند؟
اولاً، رژیم اسرائیل سالها و دههها رؤیای از نیل تا فرات را در سر میپروراند و دنبال میکرد. در سالها و ماههای اخیر بر اساس مدارک موثق موجود اسرائیل ایده کوچ اجباری ساکنان غزه به صحرای سینای مصر و کوچ اجباری ساکنان کرانه – از طریق شهرک سازیهای گسترده – به بخشهایی از اردن و تشکیل دولت واحد فلسطینی در بخشهایی از اردن و مصر را دنبال میکرد. آقای رئیسجمهور السیسی در نشست بینالمللی قاهره به صراحت با آن مخالفت کرد و گفت که فلسطینیها باید در سرزمین خود بمانند، اما تا این لحظه نیز رژیم اسرائیل به دنبال کوچ اجباری است. همین الان در غزه سیاستی را دنبال میکند که گام تکمیلی آن با کوچاندن ساکنان از شمال غزه به جنوب غزه و در گام بعدی از جنوب غزه به داخل صحرای سینای مصر است.
ثانیاً، اسرائیل در ۷۵ سال گذشته نشان داده است که جز زبان قدرت، زبان دیگری را نمیفهمد.
ثالثاً، در طول تاریخ، اشغال پدیده پایداری نبوده و نیست. نمیتوان به یک سرزمین اشغال شده و قدرت اشغالگر مشروعیت بخشید.
یک رسانه معروف غربی به من گفت: «چرا در شرایطی که بیشتر دولتهای جهان اسرائیل را به رسمیت شناختهاند، ایران به رسمیت نمیشناسد؟» پاسخ من این بود: سرزمین فلسطین متعلق به بیشتر دولتهای جهان نیست. متعلق به مردم فلسطین است. مردم فلسطین باید نسبت به آینده سرنوشت خود تصمیم بگیرند. ما به هر تصمیم که مردم فلسطین نسبت به آینده سرنوشت خود بگیرند، احترام میگذاریم. راهکار ایران هم یک راهکار کاملاً دموکراتیک، مبتنی بر رفراندوم، زیر نظر سازمان ملل متحد و با مشارکت جهانی است. ما در راهکار خود میگوئیم، رفراندوم برگزار شود، قبل از برگزاری رفراندوم بین همه فلسطینیان اصیل در هر جای دنیا اعم از یهودی و مسیحی و مسلمان توسط سازمان ملل سرشماری انجام شود. صندوقی در سازمان ملل تشکیل شود به منظور تأمین هزینههای سرشماری و رفراندوم توسط دولتهای داوطلب. در این رفراندوم نظر مردم فلسطین، اعم از یهودیان، مسیحیان و مسلمانان، هر چه بود، هر نتیجهای که رقم زده شد و مورد احترام مردم فلسطین بود، جمهوری اسلامی ایران به آن مسیر دموکراتیک و انتخاب دموکراتیک احترام خواهد گذاشت.
اما رژیم اسرائیل بعد از هفتاد و چند سال اشغالگری، در ۴۶ روز گذشته نشان داد که همان قدرت اشغالگر جنایتکار نسل کش توسعه طلب است و ژستهای دموکراتیک و صحبت از دموکراسی برای رژیم اسرائیل طنز تلخ تاریخ معاصر است.
سوال پایانی جناب وزیر، مسئله فلسطین که جمهوری اسلامی همواره از آن حمایت کرده و به خاطر این حمایت، تحت تحریم قرار گرفته و به سبب دشمنی با اسرائیل متحمل تمام این مشقتها شده، امروز مسئله فلسطین در حال تبدیل شدن به یک مسئله جهانی و به موضوع عدالت انسانی است؛ میبینیم که بسیاری از ملتهای جهان تظاهرات میکنند، بسیاری از نخبگان جهان شروع به تغییر عقیده دادهاند، اکنون نسل جدیدی در اروپا و آمریکای لاتین در حال ظهور است که در خصوص عدالت در موضوع فلسطین سخن میگوید، سیاستمداران و هنرمندان و… نگاه ایران نسبت به این موضوع چیست؟ زمانی همه جهان از حمایت از موضوع فلسطین دست کشیده بودند و ایران به همراه برخی از کشورها در تصمیم خود مبنی بر حمایت از مقاومت و مبارزه مسلحانه فلسطینیان در اقلیت قرار داشت. الان موضوع فلسطین به یک مسئله انسانی و جهانی تبدیل شده و نوع نگاه به آن شبیه به نگاهی است که نسبت به وقایع دوران رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی وجود دارد. آیا این تحول را یک دستاورد استراتژیک تلقی میکنید یا آن را یک واکنش احساسی ناشی از جاری شدن سیل خون در غزه میدانید؟
بهتبع امروز بار دیگر مسئله فلسطین تبدیل به یک موضوع بینالمللی شده است. جنایات و نسل کشی ۴۶ روز گذشته اسرائیل علیه غزه و کرانه و همراهی مستقیم، علنی و آشکار آمریکا با اسرائیل در این جنایات آثار سنگین فراوانی را بر منطقه و بر عرصه بینالمللی برجای خواهد گذاشت. تردید نکنید که موضوع فلسطین پس از جنایات گسترده اخیر اسرائیل در غزه با قبل از آن تفاوت بسیار زیادی خواهد داشت. این گونه نخواهد بود که از فردا بتوان گفت تعداد معدودی از دولتها و ملتها با فلسطین هستند بلکه طیف گستردهای از مردم، نخبگان، افکار عمومی و دولتها نسبت به حمایت از حقوق حقه مردم فلسطین حرکت کردند. کشتن ۶ هزار کودک و چند هزار زن هیچ مفهومی جز نسل کشی ندارد. آثار آن در عرصه بینالمللی و پرونده فلسطین شدیداً به نفع فلسطین و به ضرر رژیم اسرائیل و حامیان آن است. من مایلم از طریق برنامه شما به آمریکا بگویم که تا دیر نشده مسیر خود را از این جنایات و نسل کشی جدا کند و باخت نتانیاهو و جنایات او را بیش از این به پای خود ننویسد. بخشی از آنچه در هفتم اکتبر گذشت، نتیجه تندرویهای دولت افراطی و شخص نتانیاهو است. آنها خود باید تاوان این رفتار را بدهند. اگر آمریکا مایل است تاوان رفتار نتانیاهو را بدهند، این انتخابی است که باید پیامدهای آن را هم بپذیرند. من بار دیگر تأکید میکنم آتشبس کنونی یک فرصت سیاسی برای دوری منطقه از جنگ را فراهم کرده است و آمریکا باید بین استمرار این وضعیت و دوری منطقه از جنگ و یا ادامه یک وضعیت بدتر در منطقه دست به انتخاب بزند. اگر آمریکا طبق پیامهایی که به ایران داده، به دنبال گسترش دامنه جنگ نیست، باید گزینه نخست را انتخاب کند، در غیر این صورت چنانچه مسیر حمایت بی چون و چرا از ادامه نسل کشی اسرائیل را انتخاب کند، باید تبعات سخت آن را هم متحمل شود.