به گزارش خبرنگار نبض وطن، فریبا بهنامفر در یک گفتوگوی رادیویی به مناسبت هفته سلامت زنان با موضوع سرطان دهانه رحم در زنان اظهار کرد: دهانه رحم عضوی است که درون رحم قرار گرفته است، این ساختمان به وسیله ویروسها که ویروس HPV است، میتواند مورد حمله و آلودگی قرار گیرد و ثابت شده که سرطان دهانه رحم به وسیله ویروس HPV ایجاد میشود.
وی افزود: به طور معمول ویروس HPV در سالهای قبل از اینکه سرطان علامتدار شود و خود را نشان دهد، وارد بدن شده و به صورت پایدار مانده و به مرور طی سالها تغییرات سرطانی و پیش سرطان را ایجاد کرده است.
این متخصص زنان تصریح کرد: سرطان دهانه رحم مراحلی دارد و به این دلیل که سالها قبل از علامتدار شدن، ویروس وارد بدن شده و تغییراتی را ایجاد کرده است، بنابراین این فرصت را میدهد که قبل از تبدیل شدن به سرطان واقعی، در مرحله پیش سرطانی بتوان با کمک انجام آزمایشهای تخصصی آن را تشخیص داد.
وی ادامه داد: طی دهههای گذشته در دنیا با استفاده از تست پاپ اسمیر توانستند آمار سرطان دهانه رحم را کاهش دهند و حدود ۸۰ درصد آمار مبتلایان و مرگومیر بر اثر این سرطان کاهش پیدا کند و یک تست ساده توانسته در کاهش مرگومیر تأثیرگذار باشد.
بهنامفر با بیان اینکه تست پاپ اسمیر برای زنان از ۲۱ سالگی توصیه میشود و باید هر سه سال یک بار تکرار شود، گفت: فردی که هیچگونه فعالیت جنسی نداشته نیاز به تست پاپ اسمیر ندارد، اما فردی که فعالیت جنسی داشته باید از ۲۱ سالگی تست را انجام دهد و اگر در ۳۰ سالگی تست پاپ اسمیر همراه با تست ویروس HPV پرخطر انجام شود و جواب طبیعی باشد، افراد میتوانند هر پنج سال یک بار به صورت تست دوگانه پاپ اسمیر و HPV آزمایش لازم را به صورت همزمان انجام دهند.
وی با اشاره به علائم سرطان دهانه رحم اضافه کرد: هرگونه خونریزی غیرطبیعی را باید هشداری دانست، گرچه بیشتر اوقات افرادی که خونریزی غیرطبیعی دارند، تشخیص سرطان داده نمیشود، اما هرگونه خونریزی غیرطبیعی علائم هشدار است، اگر فرد در سنین قبل از یائسگی قرار دارد ممکن است این علامت را به صورت لکه بینیهای قبل از قاعدگی مشاهده کند؛ زنان یائسه هرگونه خونریزی را باید به عنوان علامت هشدار برای سرطان دهانه رحم بدانند و از این نظر مورد بررسی قرار گیرند.
این متخصص زنان درباره واکسن HPV اظهار کرد: طی سه دهه اخیر واکسن HPV تهیه شده که تولید داخلی نیز دارد و این واکسن اگر در زمان مناسب تزریق شود که بهترین سن کمتر از ۱۵ سالگی است، میتواند بیش از ۹۵ درصد از سرطان دهانه رحم جلوگیری کند، اما اگر فردی واکسن HPV را تزریق نکرده تا ۲۶ سالگی نیز توصیه به تزریق آن میشود.
سرطان دهانه رحم در مراحل پیشرفته دردی شبیه سیاتیک دارد
وی افزود: افراد تا ۱۵ سالگی باید دو دوز واکسن HPV به فاصله شش ماه در انواع دوگانه و چهارگانه را تزریق کنند و اگر بالای ۱۵ سال هستند و قصد تزریق واکسن دارند باید سه دوز به فاصله دو ماه و سپس شش ماه از تزریق اول را انجام دهند، البته در دنیا واکسن ۹ گانهای تولید شده است که امیدواریم در دسترس عموم قرار گیرد، در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند تنها یک تزریق انجام شود و اگر واکسن ۹ گانه باشد پوشش بهتری دارد.
بهنامفر در پاسخ به این سوال که آیا سرطان دهانه رحم علائم دردناکی دارد؟ ادامه داد: سرطان دهانه رحم در مراحل پیشرفته میتواند درد در ناحیه لگن و درد تیرکشنده به پا، شبیه درد سیاتیک ایجاد کند.
وی با اشاره به فاکتورهای خطر سرطان دهانه رحم گفت: سرطان دهانه رحم به شیوه زندگی افراد ارتباط دارد و فاکتور خطر ابتلاء به این بیماری ویروسی در اثر رفتارهای پرخطر است.
این متخصص زنان اضافه کرد: این سرطان برخلاف سایر سرطانها تنها در سنین بالا رخ نمیدهد، بلکه ممکن است فرد در ۲۵ سالگی سرطان مهاجم دهانه رحم داشته باشد، بنابراین جوانان علاوهبر تزریق واکسیناسیون و پاپ اسمیر باید نسبت به علائم هوشیار باشند.
وی با اشاره به درمان سرطان دهانه رحم اظهار کرد: با روشهای غربالگری یا پاپ اسمیر و تست HPV، سرطان دهانه رحم در مرحله قبل از تهاجمی شدن و مرحله پیش سرطانی تشخیص داده میشود که در این زمان بیماری به صورت کامل سطحی است و به دهانه رحم محدود بوده و تنها به جراحی محدود روی دهانه رحم مشکل رفع و باروری فرد حفظ میشود و فرد طول عمر طبیعی دارد.
بهنامفر گفت: زمانی که فرد علائمی دارد به طور معمول تومور قابل توجه روی دهانه رحم داشته که این تومور شکننده است و خونریزی و لکهبینی ایجاد میکند و گاهی اوقات زمانی که فرد علامتدار میشود، دیگر حفظ باروری غیرممکن میشود و باید به صورت کلی رحم خارج شود، حتی جراحی رحم با وجود سرطان دهانه رحم جراحی معمولی نیست و به جراحی رادیکال شناخته میشود، زیرا وسیعتر از حد معمول است و باید یکسری از بافتهای اطراف پاکسازی شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر بیماری به صورت کامل پیشرفته شده و از دهانه رحم خارج شده باشد و بافتهای اطراف را درگیر کرده باشد، به طور حتم احتیاج به پرتودرمانی بوده و شیمی درمانی است، البته در این مرحله نمیتوان شیمی درمانی را درمان اصلی دانست.