شهاب ثابت راسخ در گفتگو با خبرنگار نبض وطن، با اشاره به اینکه احیاء، مرمت و مقاوم سازی قنوات سطح شهر توسط شهرداری چرمهین انجام شده است، اظهار کرد: با توجه به تغییر اقلیم و خشکسالیهایی که طی سالهای گذشته با آن مواجه بودیم سبب شد مسئولان مربوطه به خصوص جهادکشاورزی، کشاورزان و همچنین مدیریت شهری بیشازپیش به دنبال منابعی برای جبران این خشکسالیها باشند.
وی با بیان اینکه بسیاری از شهرهای ایران موجودیت و مدنیت خود را در طول تاریخ، مدیون وجود قناتها به عنوان عامل مهم برای تأمین آب هستند، افزود: یکی از منابع مهم آبی، قناتهایی هستند که از قدمت بسیاری برخودار بوده و به نوعی نمادی از آب بهشمار میآیند که با فرهنگ و تمدن بسیاری از کشورها و شهرهای ایران از جمله شهر چرمهین در آمیخته است و به نوعی سمبلی از هویت فرهنگی و کشاورزی به شمار میآیند.
شهردار چرمهین با بیان اینکه به دلیل جایگزینی نظام مدرن با سنتی، کمتر به این منبع بزرگ آبرسانی توجه میشود، تصریح کرد: مدیریت شهری چرمهین با مدیریت و برنامهریزی سنجیده و با نگاهی نو به قناتهای سطح شهر، با هماهنگی شورای اسلامی شهر و همکاری با کشاورزان و جهاد کشاورزی در مسیر مرمت، بازسازی و لایروبی آنها حرکت کرد تا بازدهی آب قناتهای سطح شهر افزایش یابد.
وی با بیان اینکه قنات لورا یکی از اصلیترین قناتهای شهر چرمهین است، ادامه داد: شهرداری چرمهین در اجرای پروژه بازآفرینی شهری، مرمت ، محوطه سازی و احیای قنات لورا را که از قدمت بالایی برخوردار است در دستور کار قرار داد همچنین باتوجه به تامین بودجه برای بازسازی قناتهای شهر مرمت و مقاوم سازی هفت رشته قنات سطح شهر که در سطح وسیعی ریزش کرده بود با اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیارد ریال انجام شد.
ثابت راسخ با اشاره به دلایل کاهش آبدهی قناتها در سالهای اخیر گفت: براساس نظر کارشناسان کمبود بارش و گرمای هوا، آبدهی قناتها را کاهش داده؛ ضمن اینکه به دلیل کمآبی و حفر چاههای غیرمجاز و تونل، آب این سفرههای زیرزمینی مصرف شده و کاهش یافته است.
وی عنوان کرد: بسیاری از کارشناسان آب قناتها را سرمایهای ملی میدانند که هزاران سال از قدمت آن میگذرد، اما زمانی که سطح سفره آبهای زیرزمینی افت داشته باشد، این سرمایه ملی هم به تدریج غیرقابل استفاده میشود.
شهردار چرمهین خشکسالی و کمآبی سالهای اخیر را از چالشهای بزرگ امروز دانست و خاطرنشان کرد: باید به این نکته کلیدی توجه داشت که متأسفانه حفر چاههای غیرمجازی که در این سالها انجام گرفته است و برداشت بیرویه از سفرههای آبهای زیرزمینی به غیر از خشکی قناتها و ورود ضربه به کشاورزی باعث آسیب بزرگتری به نام فرونشست دشتها شده است که لازم است برای آن چاره اندیشی کرد و توجه بسیار بیشتری به این مهم داشت تا دچار چالشهای جدی نشویم.