به گزارش خبرنگار نبض وطن، احمد فتحی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه برپایی روضه و آئینهای عزاداری در شهرهای ایران جلوهای از دلدادگی اهالی این سرزمین به امام حسین (ع) است، اظهار کرد: آئینهای عزاداری ایام محرم نشأت گرفته از فرهنگ غنی و کهن شهرها و روستاهای ایران اسلامی است که از گذشته دور تا امروز سینه به سینه به نسل کنونی منتقل شده است و امروزه نیز در عزای حسینی این آئینها با ارادت به سالار شهیدان، یاران باوفای ایشان و اهل بیت داغدارشان برگزار میشود.
وی با بیان اینکه آئینهای کهن عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) میراثی ارزشمند و غنی بوده که هربار با آمدن محرم پُرشورتر از گذشته برگزار میشود، افزود: عزاداریهای محرم، سنتی ماندگار هستند که در طول سالیان متمادی هر ساله با همان شیوه سنتی برگزار میشود و ثبت معنوی این آئینهای مذهبی برای حفاظت از آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان لنجان از شناسایی چهار آئین کهن عاشورایی در این شهرستان خبر داد و تصریح کرد: طی بررسیهای انجام شده در شهرستان لنجان چند آئین سوگواری و عزاداری امام حسین شامل آئین شاق شاقو زنی (سنگ زنی) در زرین شهر، آئین پا گلاب در روستای چم علیشاه، آئین سلام ظهر عاشورا در شهر باغبادران و نذر کاکولی شیره در شهر ورنامخواست شناسایی شدهاند.
وی ادامه داد: در آئین شاق شاقو زنی زرین شهر شرکت کنندگان در این مراسم در حین حرکت در کنار سایر دستههای عزاداری دو قطعه چوب خراطی شده را با نظم خاصی به هم میکوبند و این آئین کهن به همت آقای میلاد موذنی به شماره ۲۶۳۱ در فهرست مواریث فرهنگی ناملموس ملی به ثبت رسیده است.
فتحی اضافه کرد: پرونده آئین سلام ظهر عاشورا در شهر باغبادران نیز با همت آقای حجت الله امینی، شهردار باغبادران، تهیه و تأیید شورای ثبت استان اصفهان را دریافت کرده و در انتظار مطرح شدن در شورای ثبت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور است.
وی عنوان کرد: در این مراسم هیئتهای مذهبی و شرکت کنندگان در مراسم عزاداری، ظهر روز عاشورا در دو طرف رودخانه زاینده رود میایستند و اشعاری به صورت پرسش و پاسخ بین آنها رد و بدل میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان لنجان تصریح کرد: آئین پاگلاب روستای چم علیشاه نیز توسط آقای اعرابی و اعضای شورای اسلامی این روستا جهت ثبت در فهرست مواریث فرهنگی ناملموس به اداره میراث فرهنگی لنجان معرفی شده است که مراحل مستند نگاری آن رو به اتمام است.
وی خاطرنشان کرد: در این مراسم مذهبی اهالی روستا روز هفتم محرم در چند خانه گرد هم جمع میشوند و به روش خاصی از گل محمدی خشک شده گلاب تهیه میکنند و به صورت نذر بین اهالی توزیع میشود.
فتحی یادآور شد: پرونده نذر نان کاکولی شیره شهر ورنامخواست نیز به همت آقای یادگاری و همکاری هیئتهای مذهبی این شهر در دست بررسی و اقدام است.
وی افزود: این نذری شامل یکنوع نان مخصوص به نام نان کاکولی است که به همراه نوعی حلوای مخصوص بین عزاداران شرکت کننده در مراسم سوگواری توزیع میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان لنجان گفت: امیدواریم با تکمیل پرونده آئینهای مذکور قدمی در راستای معرفی فرهنگ غنی شهرستان لنجان و معرفی آن به دیگر شهرهای ایران برداریم.