احمد احمدیان در گفتگو با خبرنگار نبض وطن، معضل آلودگیهای زیست محیطی را امر جدیدی برای شهرها و ساکنین آن دانست و اظهار کرد: صنایع و شرکتهای صنعتی همجوار با خطه طلایی ایران بویژه شرکت سهامی ذوبآهن پساز احداث علیرغم فواید و برکاتی که برای کل کشور داشتهاند اما چالشها و ضررهای متعددی را نیز بههمراه داشته که بیشتر این مشکلات متوجه ساکنین شهرستان لنجان بودهاست.
وی افزود: در سفری که رئیس سازمان حفاظت محیطزیست به شهرستان لنجان داشت در شورای اداری بهصراحت اعلام کرد که زرینشهر و دیگر شهرستان لنجان جزو آلودهترین شهرهای جهان بهشمار میآیند.
عضو شورای اسلامی زرین شهر تصریح کرد: بیان چنین موضوعی ازسوی متولی محیطزیست کشور نه تنها برای مسئولان مسئولیتآور بوده و مسئولان امر باید پاسخگوی وقوع چنین اتفاقی باشند بلکه موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد و یا ادعا کرد که قرار گرفتن شهرستان لنجان در بین آلودهترین شهرهای جهان از روی کمآگاهی افراد عادی جامعه بیان شده است.
شهرستان لنجان جزو آلودهترین شهرهای جهان
وی ادامه داد: شهروندان شهرهای شهرستان لنجان از جمله زرین شهر هر روز و هر لحظه با چشمان خود بهوضوح گرد و غبار و گازهای خطرناکی که به دلیل فعالیت کارخانه ذوب آهن در هوا متساعد میشوند را شاهد هستند و این مسأله نارضایتی آنها را بههمراه داشته است و در طول سالیان متمادی خواستار حل این مشکل زیست محیطی بودهاند.
احمدیان با بیان اینکه آلودگی هوا در زرین شهر باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای تنفسی و صعبالعلاج شده است، اضافه کرد: امروز آحاد شهروندان در معرض خطرات آلودگی هوا قرار دارند و پژوهشگران بر این باور هستند که مشکلات مربوط به آلودگی هوا بسیار بالاتر از حد تصور است بهگونهای که میتواند میزان بستری شدن به علت بیماریهای گوناگون از نارسایی قلبی و مشکلات تنفسی و همچنین بیماریهای صعبالعلاج را رقم بزند.
سهم مردم لنجان از توسعه صنعت ذوب آهن تنها بیماری و آلودگی بوده است
احمدیان اضافه کرد: استقرار صنعت ذوب آهن که تولیدات آن برای کشور مفید بوده، سبب شده آلایندههای سمی در هوا متساعد شود و از طرفی میلیونها سرباره توسط این صنعت در فضای آزاد رها شده که باعث ایجاد آلایندگی خاک و آبهای سطحی شده و از سوی دیگر با وزش باد ذرات گرد و غبار آنها در هوا منتشر شده و مشکلات متعددی را برای سلامتی مردم به همراه دارد.
وی عنوان کرد: به دلیل وجود آلایندگیهای موجود در شهرستان لنجان و براساس آمار میزان سرطان در شهرستان لنجان نسبت به کل استان اصفهان آمار بالایی بوده بهگونهای که در رتبه نخست استان قرار گرفته است.
عضو شورای اسلامی زرین شهر خاطرنشان کرد: امروز سوالات متعددی در ذهن شهروندان شهرستان لنجان خصوصاً شهروندان زرینشهر وجود دارد که چرا نوزادی که در این شهر متولد میشود باید از موهبت داشتن هوای پاک محروم باشد؟ و یا اینکه افراد بیمار بهویژه سالمندان که همواره در معرض هوای ناسالم قرار گرفتهاند و روزبهروز بیماریشان تشدید میشود تا چه زمانی باید این معضلات را تحمل کنند.
عدم توجه شرکت سهامی ذوب آهن به تعاملات منطقهای
وی با انتقاد از عدم توجه شرکت سهامی ذوب آهن به تعاملات منطقهای، گفت: در دوران شیوع ویروس منحوس کرونا شاهد کمک کلیه دستگاهها برای عبور از این چالش بودیم که از آن جمله میتوان به تأمین اکسیژن مورد نیاز بیمارستان شهدای لنجان با غلظت مناسب برای نجات جان بیماران اشاره کرد.
احمدیان افزود: در آن دوران سخت بسیاری از خیرین، دستگاهها و کارخانجات از جمله مجتمع فولاد مبارکه در خصوص تأمین اکسیژن مورد نیاز بیمارستان شهدای لنجان و… حمایت لازم را به عمل آوردند تا آسیب کمتری به بیماران وارد شود اما متأسفانه علیرغم مکاتبهای که با مسئولان ذوبآهن صورت گرفت اعلام شد که آنها بیمارستان شهید مطهری فولادشهر را اداره میکنند.
وی با بیان اینکه طی سالهای اخیر خشکاندن لاگونهای کارخانه ذوب آهن به عنوان خط قرمز شورای اسلامی زرین شهر بوده است، تصریح کرد: حدود ۲۰۰ هکتار از اراضی ارزشمند زرینشهر که میتواند عامل مهمی در توسعه خطه طلایی ایران باشد سالهاست به محل لاگونهای ذوبآهن تبدیل شده که پساب سمی این کارخانه در محل تخلیه شده و با فرا رسیدن فصل تابستان بوی نامطبوع و مشمئز کنندهای از آنها متساعد میشود و شهروندان زرین شهر خصوصا ساکنین محله سجاد را آزار میدهد.
عضو شورای اسلامی زرین شهر ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ که ریاست شورای اسلامی دوره پنجم زرینشهر را بهعهده داشتم طی مکاتبهای محترمانه از مدیرعامل وقت ذوبآهن درخواست ارائه مجوزات اجرای انتقال پساب دیگر شهرهای همجوار به ذوب آهن را با تکیه بر قانون شوراها کردیم.
وی اضافه کرد: متأسفانه پاسخی از سوی مدیرعامل وقت ذوبآهن به مکاتبه صورت گرفته داده نشد که این نوع نگرش و عدم پاسخگویی، نوعی بیاحترامی به مسئولان و شهروندان حساب میآید. با توجه به مسئولیتی که برای حصول نتیجه داشتیم از طریق فرماندار وقت بهعنوان نماینده دولت موضوع را پیگیری کردیم.
انتقال پساب دیگر شهرهای استان به ذوب اهن با کدام مجوز؟
احمدیان یادآور شد: باید توجه داشت که فرماندار وقت شهرستان لنجان نیز اجرای پروژهای انقال فاضلاب شهرهای همجوار به ذوب آهن اظهار بیاطلاعی کرد و طی جلسهای که در دیماه ۱۳۹۹ و با حضور مسئولان ذوبآهن، شورای شهر و شهرداری زرین شهر، شبکه بهداشت و درمان و اداره محیطزیست شهرستان لنجان در فرمانداری برگزار شد مسئولان شهرستان نیز از اجرای این پروژه اظهار بیاطلاعی کردند.
وی عنوان کرد: متأسفانه در این جلسه به شکل شفاف مشخص شد شرکت سهامی ذوب آهن هیچگونه درخواست و پیشنهادی جهت اخذ مجوزات لازم و… را علیرغم اهمیت موضوع با دستگاهها و نهادهای متولی نداشته است.
عضو شورای اسلامی زرین شهر خاطرنشان کرد: در همان زمان بار دیگر مکاتبهای با مدیرعامل وقت ذوبآهن انجام و درخواست شد تا زمان اخذ صدور مجوزات قانونی از مراجع ذیصلاح پروژه احداث تصفیهخانه تعطیل شود که متأسفانه هیچگونه توجهی به این مهم نشد.
وی انتقال فاضلاب ذوب آهن به لاگونها را تهدیدی برای سلامت شهروندان دانست و خاطرنشان کرد: مدیرعامل وقت ذوبآهن در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ طی مکاتبهای که با استانداری اصفهان و شهرداری داشتهاند اعلام کردهاند که این شرکت طرح تغییر کاربری و خشک کردن لاگونهای موجود را دارند که نهتنها این برنامه عملیاتی نشد بلکه بر حجم آن نیز افزود و هیچگونه ضمانت و تعهد وجود ندارد که سرریز پساب انتقالی که بناست با این کارخانه وارد شود به این لاگونها منتقل نشود.
ساکنان زرینشهر همواره مورد بیمهری صنعت ذوب آهن قرار گرفتهاند
احمدیان با بیان اینکه ساکنان زرینشهر همواره مورد بیمهری صنعت ذوب آهن قرار گرفتهاند، متذکر شد: آنچه برای شهروندان زرین شهر از اهمیت ویژهای برخوردار است آن بوده که مسئولان شرکت سهامی ذوب آهن به شکل شفاف بیان کنند چرا این کارخانه علیرغم اینکه با مطالعات کارشناسی بیشتر میتوانستند این حوضچهها را به بیابانهای طبس منتقل کرده تا از آیندهای تأسفبار برای شهروندان جلوگیری شود اقدامی برای خشکاندن لاگونها انجام نداده است.
وی اظهار کرد: برای مسئولان محیطزیست بسیار روشن و آشکار است که کارخانه ذوبآهن در زمان تولید چه گازهای سمی را از خود متساعد میکند که حاصل آن بیماریهای گوناگون بهویژه بیماری سرطان و بیماریهای ریوی است.
عضو شورای اسلامی زرین شهر یادآور شد: مسئولان بیمارستان شهدای لنجان پیگیریهای متعددی را از سوی دانشگاه علوم پزشکی انجام دادند تا موافقت احداث بخش بیماران صعبالعلاج و سرطان را در شهرستان لنجان اخذ کنند که امید است در ساختمان جدید بیمارستان یک طبقه از این مجموعه بهصورت مجزا به این مهم اختصاص پیدا کرده تا بهصورت جامع در زمینههای پیشگیری و درمان خدمترسانی شود.
وی افزود: البته تا قبلاز ساخت ساختمان جدید بیمارستان شهدای لنجان، انجمن خیرین سلامت درصدد بودهاند بخشی از فضای فعلی بیمارستان به این مهم اختصاص پیدا کند تا به صورت محدود به ویژه در انجام امور درمانی همانند شیمیدرمانی شروع بهکار کند.
احمدیان تصریح کرد: اگرچه استفاده از پساب در مراکز صنعتی بهویژه در کارخانه ذوبآهن به دلیل وضعیت فعلی کشور بهویژه استان اصفهان که با بحران آب مواجه است ضروری و کار پسندیدهای است اما مهمتر از آن، سازوکارهای این مهم است که سلامت شهروندان را با خطر مواجه نکند.
وی عنوان کرد: مردم زرینشهر از زمان تأسیس ذوبآهن بهویژه در مسئله زیستمحیطی آسیبهای جدی را متحمل شدهاند حال آنکه در سال ۱۳۹۹ در برنامهای با عنوان آب مثل آب که کاری صرفاً تبلیغاتی بود و به انتقال پساب از شهرهای فولادشهر، فلاورجان و نجفآباد پرداخته بود از سیمای جمهوری اسلامی پخش شد.
عضو شورای اسلامی زرین شهر خاطرنشان کرد: در این برنامه صرفاً به فواید انتقال پساب از شهرهای فولادشهر، فلاورجان و نجفآباد پرداخته بود اما کوچکترین اشارهای به مباحث زیستمحیطی این طرح و آلوده کردن آبوخاک منطقه و آثار زیانباری که بهجای خواهد گذاشت اشاره نشده بود.
وی تاکید کرد: وجود صنایع در هر منطقه منشأ آثار مثبت برای کل جامعه خواهد بود اما ضرر و زیانهایی را خواسته یا ناخواسته متوجه ساکنین اطراف آن خواهد کرد از این رو تا جاییکه امکان دارد مسئولان مربوطه باید بهگونهای عمل کنند که تبعات ناشی از آن کاسته شود و از سوی دیگر با توجه ویژه به وظایف اجتماعی خود در زمینههای دیگر جبران اینگونه خسارتها را داشته باشند.
احمدیان در پایان گفت: فولاد از قدمت پایینتری نسبت به ذوب آهن برخوردار بوده و از سوی دیگر این صنعت آلایندگی کمتری را نسبت به صنعت ذوب آهن به همراه داشته اما در زمینههای مختلف از جمله اقدامات عمرانی، خدماتی، فرهنگی و… منشأ خیر برای ساکنان شهرستان مبارکه بودهاست اما متأسفانه مردم زرین شهر از اینگونه خدمات از سوی شرکت ذوبآهن محروم بودهاند.