به گزارش نبض وطن به نقل از رویترز، ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری اش نوع خاصی از دیپلماسی را با دشمنان واشنگتن بکار بست و وارد دوستی علنی با روسیه و کره شمالی شد در حالی که فشارهایی را بر چین و ایران وارد کرد.
ترامپ که روز دوشنبه رسما کار خود را آغاز کرد وعده داده جنگ اوکراین را پایان خواهد داد، برنامه هسته ای ایران را محدود خواهد کرد و ضمن تقویت ارتش آمریکا با چین مقابله خواهد کرد.
اما در چند سال گذشته، شی جین پینگ رئیس جمهوری چین و ولادیمیر پوتین همتای روسی او «مشارکت نامحدودی» بین دو کشور را تحکیم کرده اند و پکن از روسیه حمایت اقتصادی کرده است.
روز سه شنبه، پوتین و شی در تماس تلفنی طولانی به دنبال مراسم تحلیف ترامپ، تعمیق بیشتر مشارکت راهبردی بین دو کشور را مطرح کردند.
روسیه همچنین توافقات راهبردی را با کره شمالی در ژوئن ۲۰۲۴ و روز جمعه با ایران امضا کرد.
رویترز به نقل از تحلیلگران نوشت: این چهار کشور دشمن آمریکا که سفیر جو بایدن در چین به تازگی آنها را «ائتلافی نامقدس» خواند، اهرم فشار آمریکا و متحدانش را بیش از پیش کاهش می دهند.
دنیل راسل عضو موسسه سیاست اجتماعی آسیا مستقر در واشنگتن که هدایت سیاست شرق آسیا را در دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا برعهده داشت، گفت: معضل ترامپ که نسبت به «کنار آمدن با روسیه» ابراز تمایل کرده و تلاش کرده چین را بر سر مسائل تجاری تحت فشار قرار دهد این است که مشارکت مسکو و پکن تمایل روسیه را برای تعامل با واشنگتن و آسیب پذیری چین در مقابل فشارهای آمریکا کاهش دهد.
رویترز افزود: روسیه عمدتاً به دلیل خرید گسترده نفت این کشور توسط چین و عرضه کالاهای دو منظوره که به ادعای دولت بایدن، از پایگاه صنعتی دفاعی روسیه حمایت می کند، تحریم های شدید غرب را پشت سر گذاشته است؛ اتهامی که چین آن را رد می کند.
کره شمالی نیز سرباز و تسلیحات در اختیار روسیه در جنگ اوکراین قرار میدهد و برنامه موشکی هستهای خود را به سرعت پیش برده است. این در حالیست که کارشناسان نگرانند که ایران می تواند تلاشهای خود برای ساخت سلاح هستهای را از سر بگیرد.
به نوشته رویترز، اعضای دولت جدید این چالش ترامپ را تصدیق می کنند.
مایک والتز، مشاور امنیت ملی در مصاحبه با فاکس نیوز در نوامبر گذشته مدعی شد: «چین در حال خرید نفت از ایران با دلار است، ایران از آن برای ارسال موشکها و پهپادها به روسیه استفاده میکند و این موشک ها و پهپادها به زیرساختهای حیاتی اوکراین ضربه میزنند».
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته در جلسه تایید سنا، چین را به عنوان بزرگترین تهدید آمریکا توصیف کرد و مدعی شد مسکو، تهران و پیونگ یانگ باعث ایجاد «آشوب و بیثباتی» می شوند.
رویترز به نقل از زک کوپر، از اعضای ارشد مؤسسه امریکن اینترپرایز که در زمینه آسیا فعالیت می کند، نوشت: او فکر میکند تیم ترامپ «سعی خواهد کرد کشورها را از چین دور کند».
کوپر گفت: «به نظر میرسد که آمریکا میخواهد روسیه، کره شمالی و ایران را از چین دور کند و این به معنای متمایز کردن این تهدیدها است. بنابراین فشار برای توافق با پیونگ یانگ و توافقی دیگر با مسکو به نظر من محتمل ترین است».
رویترز خاطرنشان کرد: ایجاد تمایز بین این ائتلاف ها آسان نخواهد بود و به نقل از مایکل فرومن، که در کابینه اوباما به عنوان نماینده تجاری آمریکا خدمت می کرد و اکنون رئیس اتاق فکر شورای روابط خارجی است، افزود برای مثال، کره شمالی، ممکن است انگیزه کمتری برای تعامل مستقیم با آمریکا داشته باشد.